Loka kongresa komitato

Aquest matí hem anat a Can Pau Raba per parlar d'un projecte que serà gros. El 40è congrès d'esperantistes catalans a Vic.

Resulta que en Carles Costa Muntades, va trobar entre els papers de la Casa Pratdesaba que era un dels fundadors de Vika Esperantistaro i que es va fer un congrés el 1924. 

Ho va piular aquí.
 https://twitter.com/CarCosMun/status/1616827476847591426

Des de KEA ens han ajuntat a esperantistes de la comarca i afins per poder-ne fer un altre el 2024. Avui hi hem posat els fornaments.

Tot això m'ha fet recordar l'exposició sobre Esperanto que es va fer a Manlleu i he recollit el què he trobat per internet.

L'exposició era sobre 8è Congrés Nacional fet a l'agost de 1919 

Al 9Nou va aparèixer aquesta notícia amb una foto ben bonica

Imatge d'una una visita dels esperantistes de Manlleu i Vic als seus companys de Torelló |

M'agrada especialment perquè s'hi veuen homes i dones, no sé si era habitual per l'época.

A la web de l'ajuntament se'n parla així d'aquesta exposició.

https://www.manlleu.cat/pl183/temes/informacio/noticies/id1184/la-biblioteca-i-el-museu-del-ter-exposen-la-centenaria-relacio-de-manlleu-amb-l-esperanto.htm

L'exposició s’inaugurarà el proper divendres a les 19.30 h a la biblioteca i es podrà visitar fins el 14 de desembre

Del 15 de novembre al 14 de desembre de 2019, la Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA acollirà una exposició coorganitzada amb el Museu del Ter sobre la presència activa de col·lectius socials esperantistes a la ciutat des de fa més d’un segle. L’agost de 1919, Manlleu va ser seu del 8è Congrés Nacional d’aquesta llengua creada per Ludwik Lejzer Zamenhof el 1887. La mostra, centrada en aquesta trobada d’esperantistes catalans, s’inaugurarà el mateix 15 de novembre a les 19.30 h i es podrà veure en horari d’obertura de l’equipament.

En el marc de l’exposició, el divendres 22 de novembre a les 19.30 h, es farà la conferència: Esperanto: aproximació a la Llengua Internacional, a càrrec de Mon Cardona, esperantista i membre de l'Associació Catalana d'Esperanto.

 

El congrés de 1919

El congrés es va celebrar el divendres 15, dissabte 16 i diumenge 17 d’agost de 1919, en plena Festa Major. Manlleu va esdevenir, per uns dies, el centre de la Catalunya esperantista i va aplegar nombrosos seguidors de la parla universal vinguts d’arreu del país.

En aquella època, a principis de segle XX, van existir dos col·lectius que promocionaven l’esperanto a la ciutat. La secció Esperanta Amo (Amor a l’Esperanto) de l’Associació Catalanista En Rafel de Casanova i la Societat Esperantista Amikeco (Amistat esperantista). Després d’un parèntesi durant la postguerra, a finals de la dècada de 1950, va rebrotar l’interès manlleuenc per l’esperanto. Aleshores, el Grup Excursionista Manlleu (GEM) li va dedicar una secció que va organitzar el XII Aplec Provincial, el juny de 1970.

______________________

En Xevi Gaja del Manlleu d'ahir explica això de Amikeco a la seva web

Fundada el 26 de febrer de 1912. Estava domiciliada al carrer Horta d’en Font 6. Aquesta societat que en esperanto es pronuncia textualment “Amiketso” i el seu significat és “Amistat” tenia per finalitat l’ensenyança de l’esperanto idioma nascut el 1887 a mans de Ludwing. L. Zamenhof (1859-1917). Aquesta societat, tenia un equip de f
amikeco
utbol d’afeccionats (samarreta blanca amb una estrella de color verd al pit). Cal destacar que aquests va ser uns dels primers equips de futbol que va tenir la vila de Manlleu, juntament amb el Club Esportiu Catalunya, i una biblioteca on els seus associats, que eren tots de la classe obrera, podien beneficiar-se d’instrucció i esbarjo. També organitzaven cursets d’esperanto, mítings i reunions amb diferents societats esperantistes de Catalunya i Aragó. Prova d’això fou que el dies 15, 16 i 17 d’agost de 1919 varen organitzar el VIII Congrés de la Federació Esperantista Catalana (KEF).
La Junta Directiva estava formada per Bonaventura Nogué com a president, Joan Campdelacreu com a vicepresident, Pere Turrents com a secretari, Jaume Fluvià com a vicesecretari, Francesc Surinyach com a caixer i Miquel Surinyach i Joan Riera com a vocals.
La Societat Esparantista Amikeco es va dissoldre a la dècada dels 20.
Bibliografia: Xavier Gaja


A Manlleu tenim un carrer que es diu Esperanto. N'haviem tingut un que es deia Zamenhof però el govern franquista el va esborrar.


Espero que us agradi el recull que he fet.

Comentaris